Dyrevelferd er langt mer enn et moteord, resultatet av dyrevelferden burde vi se som følge av endringer gjort av hundekjørerne og løpsarrangørene. Gjennom flere artikler her på sledehund.no har vi tatt opp sider ved dyrevelferd. Poenget er å bidra til en nyansert debatt som foregår internt i sledehundsporten og at sporten selv setter vilkårene. Skjer ikke det vil andre snart komme med pålegg som kanskje ikke er ønskelig. Men den rungende stillheten tyder nok på at det blir det blir ”andre” som ”dikterer”.
Sjefsveterinæren var på evalueringsmøtet etter Finnmarksløpet veldig kritisk mot en del kjører står det å lese på nettsider. Det stemmer sikker at noen av oss hundekjører kan og bør skjerpe oss. Det jeg stusser over i ettertid er at det ser ut til at Sjefsveterinæren og andre ser ut til å konkludere med at dyrevelferd ene og alene er et kjøreransvar.
Her tar jeg opp ting jeg mener arrangørene er ansvarlig for og som kan være med på å bidra til dårligere dyrevelferd enn strengt tatt nødvendig. Dette er også ting som enkelt kan endres på for å øke dyrevelferden.
Påmeldingstidspunktet
De to store arrangørene åpner for påmelding svært tidlig, de fleste er så vidt i gang med treningen og aner ingenting om hvordan treningssesongen skal bli. Når først påmeldingen er sendt og penger er betalt, er det enkelt å bli slave av egen påmelding. Og starter en ikke tapes startkontingenten. Her har arrangørene et betydelig forbedringspotensial.
Tidsfrist for ikke å bli tatt ut av løpet
For mange vil en slik tidsfrist kanskje medføre at de føler et ekstra press og kjører kanskje i overkant av kapasitet for å komme langt nok, til ikke å oppleve å bli tatt ut av løpet. Denne trenden som arrangørene har tatt i bruk bidrar i alle fall ikke til bedre dyrevelferd.
Halmkvalitet
Som skrevet tidligere kan kvaliteten på halmen påvirke hundene svært negativt, og faktisk medføre sykdommer og død i ytterste konsekvens. Etter at jeg måtte avlive en hund i etterkant av Finnmarksløpet, har jeg drevet litt undersøkelser. Det er ingen tvil om at muggsopp og mykotoksiner i kornhalmen er svært uheldig og i enkelte tilfeller dødelig. Her kan den som ønsker mer informasjon om sopppåvirkning lese mer… Her står det at mykotoksiner som pustes inn kan medføre nyresvikt, og stemmer godt overns med de erfaringene jeg gjorde meg i etterkant av Finnmarksløpet. Her kan den interesserte lese mer om mykotoksiner… Her finnes litt mer om halm og mykotoksiner… Å bruke halm i hundehus og i hundekasse er nok ikke spesielt smart. Den som vil kan blant annet lese at mykotoksiner i halm brukt i strø til gris medfører at grisepurkene avslutter svangerskapet. Er det noen som sliter med å få valper? Kanskje noe å tenke på?
Å hvile i overvann
Når det er svært mye overvann på Skoganvarre sjekkpunkt, burde den pålagte stoppen på 3 timer med tidsutjevning vært endret. Det kan da umulig være i hundenes interesse eller god dyrevelferd at hundene ligger å hviler på våt halm i overvann?