Omega-3 (Oppdatert 23. oktober)
Det er kjent hvilke egenskaper Omega-3 har, dette er også dokumentert. Omega-3s positive innvirkning på blodsirkulasjon er av stor betydning for restitusjon. Vår erfaring etter å ha brukt rimelige mengder med laks og makrell er entydig positiv på poter og ledd, men dessverre medfører det en viss mengde ufordøyelige proteinkilder som kan medføre magebesvær. Etter å ha prøvd Omega-3 en periode med mye trening ser vi helt klart effekten av forebygging gjennom fôringen med Omega-3. Dette er selvsagt subjektive observasjoner, men vi er så sikker på effekten av vi kommer til å bruke Omega-3 fast i fôringen fremover.
Omega-3 fettsyrer er det som kaller essensielle fettsyrer. Dette betyr at kroppen er avhengig av å få tilført Omega-3 fettsyrer jevnlig for vedlikehold av flere livsviktige funksjoner. De viktigste Omega-3 fettsyrene er docosaheksaoensyre (DHA) og eicosapentanoensyre (EPA) Disse Omega-3 fettsyrene finnes i fisk, skalldyr og sjøpattedyr som sel og hval. Omega-3 fettsyrer finnes i størst mengde i tran. På ulike måter kan tranen videreforedles, slik at konsentrasjonen av Omega-3 fettsyrer øker.
Omega-3 fettsyrer er kanskje det naturmiddelet som har best dokumentert effekt og det da også akseptert innen den såkalte skolemedisinen, bl.a. for å senke fettinnholdet i blodet.
Mens høyt inntak av «vanlig» fett og kolesterol øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, viser det seg at fiskefett faktisk beskytter mot dette. Effekten tilskrives fiskefettets innhold av Omega-3 fettsyrer.
Ved leddgikt kan tilskudd av Omega-3 fettsyrer lette en del av symptomene ved sykdommen. Omega-3 fettsyrer kan føre til at færre ledd blir stive og har også en effekt på morgenstive ledd. For å få effekt av Omega-3 fettsyrer på leddgikt, må du ta høye doser.