Kvaliteten på protein kan være avgjørende for et godt resultat. Protein er som kjent byggesteinene for muskulatur, viktig for danning av røde blodlegemer og derved viktig for oksygentransporten og evnen til restitusjon. Proteinet spiller også en viktig rolle for immunforsvaret. Noe å tenke på for noe og en hver.
10 essensielle aminosyrer må tilføres
Protein er satt sammen en rekke aminosyrer, som sammen lager protein. De fleste pattedyr kan lage en del aminosyrer, men alle trenger å få tilført det som kalles for essensiell aminosyrer. Hunder trenger 22 ulike aminosyrer, 12 av disse kan de produsere selv, men de resterende 10 er de avhengig av å få tilført – altså det vi kaller essensielle aminosyrer. Gode proteinrike og varierte råvarer er det beste utgangspunkt for å dekke hundens behov for essensielle aminosyrer. Som det er mulig å lese ut i fra tabellen nederst på siden vil kylling/kalkun og fisk være de rimeligste og for de aller fleste også de enkleste formidlene å skaffe seg.
Proteinkvalitet påvirkes og bestemmes blant annet ut fra hvilke essensielle aminosyrer de inneholder, hvilke kilder de kommer fra og graden av fordøyelse.
Metoder for bestemmelse av proteinkvalitet
Effektivitet
Metoden måler effekten av protein gjennom vekst hos rotter. Man mater rotter med et testprotein og måler antall gram vektøkning per gram protein som konsumeres. Den utregnede verdien sammenliknes med kasein, og dersom den er høyere enn dette regnes den som en meget bra proteinkilde. Denne metoden blir ikke benyttet i stor grad nå, mer benyttet tidligere.
Biologis verdi
Denne metoden måler proteinkvalitet ved å kalkulere mengden nitrogen som brukes for å danne vev, delt på mengden nitrogen som absorberes fra mat. Enklere sagt tar den hensyn til fordøyelighet og aminosyresammensetning. Høye verdier indikerer en høy andel essensielle aminosyrer i matvaren.
Målt proteinfordøyelighet
Den vanligste, og foretrukne metoden for å bestemme proteinkvalitet, er Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score. Metoden baserer seg på individets behov for essensielle aminosyrer samt dets evne til å fordøye dem. Man sammenlikner konsentrasjonen av den første begrensende (essensielle) aminosyren i et testprotein med en referanseverdi. Referanseverdiene er derivert fra behovet for gitte essensielle aminosyrer hos individet. Poengsummen som deretter regnes ut på bakgrunn av opptak, justeres etter rester av testproteinet i avføringen (sann fordøying).
Proteinkilder rangert
- Egg 100
- Kasein 100
- Myse 100
- Fisk 92
- Kylling/kalkun 88
- Okse og svinekjøtt: 78