Med rå-fôr menes her ikke varmebehandlet kjøtt, innmat eller fisk. Naturlige råstoffer som har høy opptakelighet, men som inneholder lavere mengder protein og eller fett per gram fôr, enn eksempelvis tørrfôr. Rett og slett kjøtt, avskjær, vom, innmat, fjærfekjøtt og fisk.
Rå-fôr er rå-fôr / kjøtt er kjøtt
Slik er det ikke helt. Kvaliteten på rå-fôret er avgjørende for hvor bra fôret er. I rå-fôret er det først og fremst innholdet av protein og fett som er avgjørende. Prisen på protein er langt dyrere enn prisen på fett. Et våtfôr med høyt innhold av protein er å foretrekke før et våtfôr med lavt proteininnhold. En siste vurdering som kan være greit å foreta er tørrstoffinnholdet i våtfôret. Vann er det billigste en kan benytte – det vil derfor være direkte dumt å kjøpe inn våtfôr med mye vann og lavt tørrstoffinnhold. Sammensetningen eller innholdet av fett er også avgjørende for energinivået. Poenget er at det er viktig at næringstettheten er høy – hundene skal helst ikke ha for mye i magen.
Det er flere ting som spiller inn når kvaliteten på rå-fôret skal vurderes. Tiden det tar fra slakting til det er frosset inn. Produksjonsstedet er svært avgjørende. Det meste av rå-fôret produseres i såkalt uren sone på slakteriet, noe som kan bety høye bakteriologiske verdier. Dess renere prosessen er dess mindre bakterier er det i fôret. Noe som uomtvistelig er viktig.
Størrelsen på bitene har også noe å si, mindre biter har større overflate per gram og fordøyes raskere i systemet. Dette viste Kobuk allerede på 80-tallet med det første Formula 1 fôret. Dog om det rå-fôret blir for fint, blir det lett en suppe som ikke vekker appetitten til hundene. Dog er hundemagen laget for å fordøye rått kjøtt og tåler godt en viss størrelse på bitene. Ferskhet på produktet teller også inn her. Jo raskere det er vasket, malt og frosset ned, jo ferskere er det.
Protein
Proteinet er det som koster penger. Fett er forholdsvis rimelig. Det er ikke anbefalt å ha et fôringsregime der over 60% av energien kommer fra fett. Det vil kunne medføre anemi, I kortere perioder som løp og harde treningsperioder er det uproblematisk at mer enn 60% av energien kommer fra fett – hundene er designet for å effektiv fordøye fett.
Hvordan enkelt mål kvaliteten
Blir det mye møkk kan det også bety at du gir store mengder og dette er med på å stresse mage/tarm og mye av fôret går for raskt i gjennom. Om det blir mye møkk på normal fôring er det mye som tyder på at fôret inneholder mye tungtfordøyelig, og hundene tar opp lite av fôret.Dette gir en noe unødvendig dyr fôring.
Rent slakteavfall, vom eller fjørfekjøtt er det beste, når du kan se hva fôret inneholder er du sikker på at du fôrer med det beste fôret. Om fôret er så finmalt at det ikke er mulig å bestemme hva det består av, er det kanskje på tide at en alarmklokke ringer. Det kan være flere årsaker til at fôret er finmalt, en kan være at produsenten blander inn så mye rart at de ikke ønsker å vise hva det består av. Hva vet vel jeg?
Litt enkelt kan en si at vi fôrer hundene med energi, som består av proteiner (aminosyrer), fett (fettsyrer) og karbohydrater (sukker og stivelse). På langløp er det først og fremst fett som gir hundene energi. Fett inneholder dobbelt så mange kilokalorier som protein og karbohydrater.Forskning viser at i kortere perioder kan hundene fôres med opp til 80% fett. Fettfôring over lengere tid kan medføre anemi-tilstand og er ikke å anbefale. Det er også viktig å gi ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler når energimengdene øker i fôringen. Til daglig fôring er det ikke å anbefale at energimengden fra fett overstiger 60%.
Svært viktig å gi tilskudd av vitaminer og mineraler om en fôrer med mye rå-fôr. Det er også slik at restitusjon og riktig muskel funksjon er avhengig av magnesium. De aller fleste tørrfôr-produsentene bruker minimumsmengder av magnesium i fôret. Dette skyldes trolig av magnesium er magedrivende og de ønsker ikke at tørrfôret skal gi løs avføring. Det er derfor viktig å teste ut mengdene en kan gi av magnesium uten at hundene får løs mage.
Magnesium kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Magnesium inngår i rundt 30 prosesser i kroppen. Magnesium er nødvendig for at nerve- og muskelimpulser skal overføres og er særs viktig for muskelfunksjonen i hjertet. Magnesium er viktig for forbrenningen av karbohydrat, og viktig for å danne den energiformen som kroppen kan benytte seg av. Magnesium er viktig for proteindannelse, produksjon og lagring av celleenergien, celleveksten og reproduksjonen, DNA/RNA dannelse.
Kontra tørrfôr
Prisen på tørrfôret og på råfôret er avgjørende for økonomien i fôringen. En må huske på at tørrstoffprosenten i råfôret er på ca. 30%, altså er 70% vann. Om råfôret koster Kr. 7, betyr det at råfôret per kg tørrstoff koster over tre ganger mer. Altså over 22 kr per kg. Og det er dyrere enn mange kjøttråvarer som er å få kjøpt i butikken – altså det er ikke veldig rart at de to store leverandørene av rått hundefor tar ut flere millioner i overskudd hvert eneste år.
Kvaliteten på råfôret er avgjørende for kostnadene. Ren vom har høyest opptagbarhet. Annet slakteafall har lavere. Om det er blandet inn andre råstoffer, som en ikke har oversikt over, kan det være at opptagbarheten reduseres – med den konsekvens at fôringen egentlig er dyrere.
Resultater av fôranalyse i den senere tid (2014) viser faktisk at energiinnholdet er høyere i en blanding av slakteavfall og vom, enn i ren vom. Og så lenge det er energien du betaler for, kan det lønne seg å kjøpe et blandingsprodukt av slakteavfall og vom.
Med stadig prisøkninger er det snart slik at det er nødvendig å vurdere tørrfôr-prosenten opp mot råfôr-prosenten. Allerede nå er det slik at tørrfôret er billigere å fôre med enn råfôr. Selvsagt er det viktig å erstatte råfôret med kvalitetstørrfôr. De fleste kan skaffe seg en grei prisavtale på tørrfôr, spesielt om de kjøper inn litt større mengder per gang – eks en pall.
Den siste prisøkningen har i alle fall fått Svein Åge til å tenke seg godt om. Slik prisene er nå er det mer økonomisk at redusere kjøtt-andelen. Selvsagt er det fornuftig å ta opp kjøtt-andelen ved behov. Eller enda viktigere og riktigere å skaffe seg en alternativ leverandør til de to store, som overpriser produktene.