For bedre å forstå forskjellene i ulike langløp har vi sett på fullføringsprosenten blant hundene og sett at det kan være store forskjeller. Vi har også sett på hva som kan være årsaken til de store forskjellene som vi oppdaget. Dette er en av flere artikler og her har vi sammenlignet Femundløpet, Finnmarksløpet og Iditarod. For så vidt tre ulike løp, men ikke mer ulik enn at det korteste og det lengste løpet hadde rimelig sammenfallende resultater.
Vi sammenligner Finnmarksløpet, Femundløpet og Iditarod, og tallenes tale er klare og entydige. Mens Femundløpet og Iditarod kommer veldig likt ut, skiller Finnmarksløpet seg fra de to andre. Vi har også forsøkt å finne årsaken til at det er tildeles store forskjeller i fullføringsprosenten på de tre løpene. Om vi har funnet årsaken(e) får bli opp til den enkelte å avgjøre.
Vi har sett på fullføringsprosenten på Iditarod, Finnmarksløpet og Femundløpet – og spørsmålet som utkrystalliserer seg er: hva er det som er galt med Finnmarksløpet? Løpet skiller seg veldig ut i fra de to andre løpene, og det kan vanskelig forklare med at Finnmarksløpet hadde verre forhold enn eksempelvis Iditarod i år. Det er også vanskelig å forklare det med at kjørerne på Finnmarksløpet er dårligere enn kjørerne på Femundløpet – da det stort sett er svært mange av de samme kjørerne det er snakk om. Altså ligger kanskje årsaken til den markante lave fullføringsprosenten andre steder.
Det er vel heller ikke mulig å forklare forskjellene med at Finnmarksløpet er lengere enn Femundløpet – all den tid resultatene for Femundløpet og Iditarod nærmest er identiske.
Fakta 2014
Finnmarksløpet fullføringsprosent på 16.8% av startende hunder
Femundløpet fullføringsprosent på 43.1% av startende hunder
Iditarod fullføringsprosent på 43,6% av startende hunder
Fakta 2013
Finnmarksløpet fullføringsprosent på 33,4% av startende hunder
Femundløpet fullføringsprosent på 55,6% av startende hunder
Iditarod fullføringsprosent på 51,4% av startende hunder
Gjennomsnitt %-antall hunder til mål av startende siste to årene
I Finnmarksløpet kom 25.1% av hundene som startet i mål.
I Femundløpet kom 49,4% av hundene som startet i mål.
I Iditarod kom 47,5% av hundene som startet i mål.
Etappelengden
Vi har sett på løpene, som i og for seg er rimelig forskjellig og forsøkt å finne årsaken til de vidt forskjellige resultatene. Et spørsmål som utkrystalliserte seg er – kan snittetappelengden gi oss svar? Så det gjorde vi – regnet ut snittetappelengden for de tre løpene. Vi har sett på etappen til Skoganvarre som en og fra Karasjok til Alta som en. Mens for Femundløpet ser vi på etappen fra Grimsbu til Tolga som en etappe. For Iditarod ser vi på etappen fra White Mountain til Nome som en etappe.
Fakta etappelengde
Finnmarksløpets snittlengde på etappene er 95 km.
Femundløpets snittlengde på etappene er 75,5 km.
Iditarods snittlengde på etappene er 77,5 km.
Snittetappa på Finnmarksløpet er ca. 25% lengere enn snittetappa på Femundløpet og Iditarod. Det er mye som tyder på at de lange etappene på Finnmarksløpet er en vesentlig bidragsyter til at det er urovekkende mange hunder som ikke fullfører. Femundløpet og Iditarod har rimelig like lange etapper og det ser ut til at det bidrar positivt i forhold til fullføringsprosenten for hundene.
Svaret på spørsmålet: Hva er galt med Finnmarksløpet – svaret er at det ikke er noe galt med Finnmarksløpet, men det synes som om at de har litt vel mange lange etapper. Det er hundekjørernes ansvar å kjøre etappene og hundespannet sitt fornuftig – dog…
Kanskje bør Finnmarksløpet se på løpsprofilen og tilpasse seg de to sammenligningsløpene – det er mye som tyder på at de har forstått hvilken snittlengde det bør være på etappene. Rett og slett prøve å ta lærdom av det andre har funnet ut.
Forslag til endringer
Ved å innføre to villmarks-sjekkpunkter vil snittdistansen på etappene gå kraftig ned og havne på noe i nærheten av det Femundløpet og Iditarod har. Samtidig vil det kanskje bli litt mer spenning i løpet også, kjørerne velger kanskje ulike strategier, noe som kan bidra til å gjøre løpet langt mer spennende.
Innfør en flatere premiering, kjøre bedre spor de første 30-milene slik at det ikke blir en ulempe å hvile mer i begynnelsen av løpet.
Siste: Om du ikke har lest – Sporkvalitetens betydning..