Vi har testet en rekke ulike produsenter og har kommet med anbefalinger ut i fra disse testene.
Test av billiglykt fra Dealextreme
Billig hodelykter fra DealExtreme kan det være noe? Tja, si det. Vi skaffet oss to Nitefire lykter til en billig penge, tror de koste anslagsvis 450 kr for lader, lykt, hodeband og et batteri. Det fine med disse lyktene er at de har samme kontakter som Magic Shine, og med en rekke batterier allerede til disse lyktene medførte ikke en overgang til billiglyktene mer kostnad. Lyktene er lignende Lupine Piko, men er noe større i lyshodet. Lyktene gir omtrent samme lysmengde som Piko og mer enn Magic Shine lyktene. Lysbildet er bredere enn Magic Shine og selv på det svakeste er det ingen problemer å kjøre storspann – du lyser langt forbi hundene.
Lyktene er brukt intensivt, og i all slags vær. Også i stormen på Finnmarksløpet fungerte hodelykta forbilledlig. Høsten i fjor bød på mye regn og ikke en enste gang sviktet lykta. På laveste lysstyrke varer lykta forbløffende lenge – lengere enn noe annet vi har prøvd.
Vi går nå på den andre sesongen med denne billig-lykta. Den er så billig at den kan skiftes ut årlig og likevel kommer du billigere og bedre ut enn med dyre lykter, selv om de dyre lyktene varer både 4 og 5 år. Selvsagt har en med seg reservelykter i sleden når en er på tur – gjør som Fjestad – ta med deg tre – fire lykter, så har du å låne ut noen også. Det vet vi for det har vi opplevd for noen år siden.
Vi tester CREE hodelykt
Vi har fått for oss ei ny lykt til test fra Nordic Husky Farm i Sverige. Lykta er veldig billig og pakka inneholder utrolig mye for pengene. Vi skal teste lykta utover høsten og vinteren. Førsteinntrykket sier løp og kjøp – om du er på jakt etter en billig og god lykt!
Pakka inneholder lykt med hodeband, 2 stk. oppladbare batterier og batterilader – alt dette koster bare 350 SKR.
Batteriet bæres på hodet er og er av typen 3.7V Lithium-Ion. På batteripakka er det også et lite ledlys som lyser rødt. Det må være et must for de som kjører vogner på steder der det er trafikk. Biler og andre som kommer bak ser enkelt dette lyset. Selve lykta er liten og lett. Lykta har tre lys innstillinger blink, lav og max. Lysstrålen bestemmes ved å trekke lykthodet ut eller trykke den inn, nærmest som en zoom på kamerat.
Om du har behov for ei billig og god ekstralykt – løp og kjøp. Bedre lyktetilbud får du ikke for pengene. De i Nordic Husky Farm har brukt lykta i over ett år helt problemfritt. De har i tillegg ekstra batteri for salg. For 40 SEKR får du et batteri på 3000 mAh som er oppladbar.
Edit:
Her finner den som er litt dristig en rekke billige hodelykter
Petzel vs Magic Shine
Vi har tidligere testet Petzl Ultra, og etter tre år er vi fortsatt fornøyd med kvaliteten på lykta. Dog er vi ikke like godt fornøyd med lysmengden eller først og fremst hvor langt lykta lyser. Med økende alder osv… I tillegg har vi også lagt merke til at en god del lykter har betydelig bedre lys. Vi har derfor sett oss rundt etter en erstatning som ikke koster skjorta – altså har ikke eneren på markedet Lupine vært aktuell!
En ny lykt på markedet for oss er Magic Shine MJ-808, som har tatt markedet med storm. Lykta koster lite og gir mye lys. Våre lykter er levert av Halling Sport. Skal etter det vi forstår være nesten vanntett og lyse like godt som Lupine Tesla X, som koster 3 ganger mer enn Magic Shine. Fra andre tester kommer Magic Shine veldig godt ut i test.
Vi har testet Magic Shine MJ-808 eller 900 DX lykta og sammenlignet med vårt førstevalg de siste årene. Magic Shine koster ca. en firedel av hva Petzl lykta koster og gir 900 lumens, mens Petzl gir 350 lumens. Og om lykta holder i et år, kan en bytte ut lykta i 4 år på rad for samme pris som Petzl. I tillegg vil du få 4 ekstra batterier på kjøpet. Bare ekstra batteri til Petzl koster mer enn Magic Shine og et ekstra batteri.
Testen
Testen er praktisk gjennomført. Lyktene ble holdt i samme høyde og vinkel, bilder ble tatt og dokumenterer effektene lyktene gir. Vi har testet lyktene i lave og høy modus. Den praktiske gjennomføringen består i bruk av lyktene under kjøring med 12 spann og bytte av hodelykt underveis.
Kort om lyktene:
Petzl: 4 innstillinger på lyset, 3 innstillinger fra svak til sterk og en for nød blink.
Magic Shine: 2 innstillinger på lyset, 2 innstillinger for svak og sterk og en for nød blink.
Petzl lykta er solid laget og gir inntrykk av god kvalitet, noe den også har bevist. Magic Shine gir et helt greit førsteinntrykk, men kanskje ikke så solid som Petzl. Dog må det sies at forskjellen ikke forsvarer prisforskjellen, langt der i fra.
Testresultater:
Magic Shine gir mer lys enn Petzl, lyser lengere og er betydelig bedre på laveste styrke. På høyeste styrke lyser Magic Shine betydelig bedre, mer lys, sterkere lys og lyser betydelig lengre. En annen fordel er at lyskjegla er mer konsentrert, noe som er en klar fordel ved kjøring i snø og vind. Lykta egner seg rett og slett klart bedre til hundekjøring enn Petzl gjør. Som bildene viser lyser lykta mye lengere og i praktisk bruk konkluderer vi med samme resultat. Tiden har rett og slett gått i fra Petzl lykta! Framover blir Magic Shine vår foretrukne hodelykt, mens Petzl blir reservelykt.
Silva lykter
Etter å ha hatt utallige hodelykter fra produsenten Silva, kan vi konkludere at den gamle storheten inne hodelykter ikke er noen kvalitetsprodusent lengre. Lyktene er av en så dårlig kvalitet at de ikke holder mer enn et par måneders bruk før de tar kvelden.
LX, LXII og X-Trail
Lykter vi har testet/bruk: LX I, LX II og X-Trail Plus. Felles for lyktene er at de er små og lette å ha på hodet, lyser langt og gir brukbart med lys. Dessverre har de også alle den samme svakheten at de slukker i løpet av et par måneders bruk.
I følge produsenten skulle den nye X-Trail lykta ha fikset problemene som var gjennomgående for LX-lyktene. Det har de ikke klart!
Silva-lyktene egner seg ikke til aktivt bruk eller de som er avhengig av lys i time etter time. Dessverre har lyktene slukket på tidspunkter da vi virkelig har hatt behov for lys.
Ikke kjøp Silvas hodelykter om du er avhengig av et stabilt og godt produkt som virker når du har behov for det! Denne konklusjonen gjelder for LX, LX II og X-Trail.
Lupine
I andre enden av skalaen både prismessig og lysmengde finner vi lykta som mange foretrekker. Lupine kommer i en rekke kvaliteter og prisklasser. Det er bare å velge hvor mye penger en vil legge i lykta og hvor mye lys du trenger. Sammen med lyktene er det også mulig å velge en rekke ulike batteristørrelser – avhengig av hvor langt du har tenkt å kjøre og hvor lenge du trenger lys.
Det er ingen tvil om at dette er en kvalitetslykt som går utenpå det meste. Dog har det vært rapportert en del ledningsbrudd og problemer i kontaktene, noe vi også har erfart. Dette reparerer leverandøren rimelig raskt. Vi har ikke ført noen statistikk over hvilken hodelykt som er mest populær, men at det er mange som foretrekker Lupine sine lykter hersker det ingen tvil om.
Kjøper du en Lupin lykt har du lys og batteri i mange år.