Før vi gikk til anskaffelse av kortselene har vi forsøkt å bringe på det rene hvilke erfaringer de som bruker selene har. Også snakket med kontakter ”over there”, og de ulike tilbakemeldingene gjorde oss nysgjerrige på selene. Sist men ikke minst de erfaringene som ble delt på hundekjørerseminaret på Harestua.
Med få konkurransehunder er det viktig å unngå skader og slitasje. Så langt vi har brakt på det rene bidrar selene til lavere prosent skader. I tillegg til selene har vi bestilt linesett tilpasset en kortere sele.
Testen er ikke spesielt avansert, men hundenes bevegelse og bevegelighet i linesettet vil bli vurdert opp mot de tradisjonelle selene vi har brukt i mange år. Å vurdere skadefrekvens blir vanskelig all den tid vi ikke har vært plaget med skader på hundene tidligere. Dog vil vi kunne vurdere om hundene retter seg mer opp under arbeid i de nye selene.
Disse selene har ikke fått noen spesiell utbredelse her på bjerget, mens det er flere i Alaska som benytter disse. Om det skyldes at selene ikke selges av de mest kjente sele-selgerne, eller at ”toppen” ikke er sponset med disse selene skal være usagt. Er det rett og slett vi hundekjørere som er litt i overkant konservative, eller om det skyldes at selene ikke er spesielt gode – ja det vil vi finne ut av i løpet av sesongen.
Vi har latt testen ligge litt. Det lille vi brukte kortselene gav oss mersmak og har gått til innkjøp av nytt linesett for bruk til kortselene. Fra bruken la vi merke til en del fordeler og en del
ulemper og ting vi måtte gjøre bedre og tilpasse bedre. Det å finne optimal lengde på seksjonen og baklinene er viktig for å unngå at hundene får baklina mellom bakbena, er noe av det vi skal jobbe med framover.
2014 – 2015
Vi har supplert med størrelser og har nå kortseler som passer alle hundene greit. Det kan være litt vanskelig å tilpasse selene. De virker noe store i halsåpningen, og kan bli for kort om en tilpasser selen slik den gjøres på en tradisjonell nomesele.
Nytt linesett er skaffet til veie og det fungerer langt bedre enn det som ble brukt tidligere, det var rett og slett litt for langt. Noe som medførte at hundene i gitte situasjoner kunne tråkke over baklina og fikk den mellom bakbena. Med kortere lineseksjoner og kortere bakliner er det problemet mer eller mindre eliminert.
Ulempen med kortselene er at de er lite egnet til gruskjøring, i alle fall de vi har. Det samler seg for mye dritt og lort i paddingen, noe som sannsynligvis vil medføre stor slitasje på selen og pelsen. Vi har derfor valgt å spare de til snøen kommer.
I stedet kjører vi med vanlige nomeseler som har bedre egnet padding og så bruker vi linesettet som var litt for langt til kortselene. Seksjonene er ca. 2 meter og uten nakkeline ser det ut til at 40 – 50 cm bakliner fungerer glimrende. Vi starter ut med nakkeliner på, og tar de av etter et par km., når vi stopper og tar en liten vannepause. Vi vanner tidlig, fordi hundene er på sitt varmeste like etter start.
Vi har nå kjørt det meste av sesongen med kortseler og linesett med seksjonslengde på 160 cm. Vi kjører 12 – 16 hunder og med så store spann er det ingen tvil om at det er flere fordeler enn ulemper med kortselen.
Fordeler
- Mindre kraft ut av hver bikkje.
- Mindre skader som følge av at nakkeline ikke brukes.
- Større frihet for hundene.
- Bedre balanse og mindre skjevtrekk over krysset.
- Mindre linesurr.
Ulemper
- Mindre trekkraft – passer nok ikke på små spann.
- Er usikker på om selen er like godt tilpasset som nomeselen.
- Selen er laget i stoff som blir våtere og de kan ise.
- Dårlig egnet på barmark, tar lettere til seg støv og dritt og dette kan bidra til selegnag.
Konklusjon
Så langt har vi brukt kortselene på trening og normale nomeseler på løp. Det er veldig mye som tyder på at det blir samme opplegg i fortsettelsen