På denne siden samler vi informasjon om trening. Her finnes ulike artikler om trening, overtrening og treningsrelaterte ting.
Trening handler veldig ofte om å komme seg ut å gjøre jobben. Det enkleste er kanskje å trene hundene fysisk, å gjennomføre treningsøkter, øke belastning og lengde på treningsøktene – det klarer alle. Hva med treningskvalitet? Innen de fleste idretter snakkes det om treningskvalitet, ernæring og restitusjon. Ernæring og restitusjon finner du mer om på andre sider her.
Treningskvalitet er langt vanskeligere når det gjelder en flokk med individer som skal jobbe sammen. Om en ser på ytterpunktene – den som ikke jobber mer enn den må og den som gir alt den har på alle treningene. Det er klart at de to ulike hundene får veldig ulik treningsbelastning. Tar vi nok hensyn til denne forskjellen? Sannsynligvis ikke, selv om vi burde ha fokus på det.
Løpsøkonomi
Hvor billig løper hundene – hvor lite koster det å flytte kroppen og sleden framover? Selvsagt er dette styrt av flere ting, men det er ikke til å komme i fra at en velskapt hund flytter seg billigere og mer effektivt enn en dårligere skapt hund. Alder betyr mye. En ung hund er selvsagt ikke så gjennomtrent og erfaren at den klarer å bevege seg like billig som en rutinert hund som har erfaring med de ulike underlagene/sporkvalitetene som tilbys. Her vil også forskjellen på en stor og en liten hund kunne bli av betydning, spesielt om en ikke tar hensyn til hvor mye mer energi en større hund trenger for samme arbeidsmengde.
De fleste hunder vil ha en langt bedre løpsøkonomi i mars enn de har i desember. Så tidspunktet i sesongen er av betydning. Om en skal trekke slutninger basert på dette så burde det være at det var større krav til sporkvalitet i desember enn det er i mars?
Progresjon
Mange har sikkert vært bort i trappetrinns modellen for oppbygging og utvikling av treningen. Den beskriver hvordan kapasiteten til hundene i vårt tilfelle øker i trappetrinn og når hundene har kommer opp på et nivå blir de der en periode, før kapasiteten er øktet og slik fortsetter utviklingen i en 14 ukers periode.
Etter dette begynner den virkelige treningen, den som er av betydning og som skiller på de som gjør ting riktig og de andre. En kan ikke forvente spesielt stor fysisk kapasitetsøkning etter denne perioden. Dog vil løpsøkonomien blir bedre og derav også kapasiteten. Det viktigste er kanskje å gi hundene en psykisk kapasitetsøkning. Om en er litt kritisk så er det ikke akkurat kapasitetsmangel på hundene på slutten av et langløp. De aller fleste hunder har kapasitet til å løpe langt fortere enn spannene gjør. Etter 4 – 500 km er det først og fremst spannets psykiske kapasitet og tillit til deg som kjører som avgjør hvor fort det går.