Å vaksinere mot kennelhoste med nesevaksine er i beste fall å kaste penger ut av vinduet. I verste fall er det å øke antall tilfeller av kennelhoste. Kennelhoste smitte skjer i all hovedsak på to måter – enten via bakterier eller via virus. Antibiotika har ingen effekt på virus, men kan ha god effekt på bakteriedrevet kennelhoste. Virusdrevet kennelhoste er mye vanskeligere å unngå å bli smittet av. Det finnes heller ingen medisinsk behandling om en har fått virusdrevet kennelhoste på kennelen.
Hvordan unngå kennelhoste
Den enkleste måten å unngå kennelhoste er å unngå områder der mange hundekjørere trener. Den tendensen vi har sett de siste årene, med at svært mange hundekjørere samles på de samme stedene for å trene på tidlig snø, er den sikreste måten å få smitte på hundene – bortsett fra å vaksinere hundene med nesevaksine. Nesevaksinen representerer den eneste metoden der en er 100% sikker på at hundene får kennelhoste.
De kan virke som om antall kennelhoste-epidemier er økene. Årsaken tror vi er større ansamlinger hundekjører på samme sted og økende antall som vaksinerer mot kennelhoste med nesevaksinen.
Et annet tiltak blir kanskje å vurdere hvilke løp en ønsker å satse på og ikke delta på for mange løp. Løp er helt klart en arena der hundene kan bli smittet. Det møter stadig opp kjører som får kennelhoste underveis på løp, selvsagt uvitende om at hundene hadde kennelhoste. Hard fysisk påkjenninger og inkubasjonstiden til viruset gjør at den kanskje slår ut før det er for seint i forhold til det aktuelle løpet. Det er svært vanskelig å unngå at det skjer. Det eneste den ulykksalige hundekjøreren kan gjøre er å komme seg raskest mulig bort fra løpet.
Virus
Virus er ørsmå og smittes ved at de svever i luften, uten evne til å bevege seg selv og er ikke levende eller aktiv når de er i denne fasen. Kommer i de i kontakt med en organisme som ”passer” aktiviseres de og kan gjøre mye skade – som eksempelvis kennelhosten. Virus er avhengig av andre levende celler for å bli aktivisert og kunne formere seg. Når virus kommer seg inn i ei levende celle, får vi det som kalles en virusinfeksjon. Man får plass til millioner av virus på et knappenålshode – så dem er små, men mange.
Cellene som er infisert blir rene virusfabrikker, i denne virusfabrikken vil det bli laget ufattelig mange nye virus. Kort kan en si at et virus lever for å lage flere virus. De aller fleste virus er skadelig og de angrepne cellene dør. Influensaviruset er i en spesiell situasjon fordi den kan angripe både mennesker og noen få forskjellige dyr.
Vaksine
Det er mulig å vaksinere mot enkelt virussykdommer. Vaksinen blir å regne som et arbeidsredskap for kroppen og er med på å bygge opp og trene immunforsvaret til å handtere viruset. Vaksinen er begrenset til å virke mot kjente virus der virusets arvestoff er kjent. Mot varianter eller mer presist muterte varianter av viruset er vaksinen ikke virksom. Virus er vanskelig og selv virussykdommer det er brukt milliarder av forskningskroner har forskerne ikke funnet svaret – et eksempel på dette kan HIV-viruset. Ok det er en vesentlig forskjell på kennelhostevirus og HIV-virus og det er at HIV-virus angriper celler i selve immunsystemet og slår det ut.
Immunforsvaret
Det som skal hindre sykdom i å slå ut systemet. Det som skal bekjempe virus sykdommer (og selvsagt også andre sykdommer). Hvordan er det hos hundene. Skikkelig avansert og komplisert selvsagt. Immunforsvaret beskytter kroppen ved at det angriper og tilintetgjør fremmede organismer som virus som prøver å trenge seg inn i kroppen.
For å styrke immunforsvaret er det utviklet en rekke ”remedier” som selges. Nor fungerer sikkert veldig bra, mens andre ting er kanskje å kaste penger ut av vinduet. Et godt kosthold og et variert inntak av protein er viktig for å sikre et best mulig immunforsvar.
Treningens påvirkning på immunforsvaret
Det er akseptert og kjent at fysisk og psykiske anstrengelser medfører et dropp i immunforsvaret. Hard fysisk belastning i de tøffeste treningsperioden bidrar ganske sikkert til at hundene har en sterkt redusert immunforsvar. Det samme vil en oppleve på løp. I slike tilfeller hjelper vaksine tatt tidligere i langt mindre grad enn om hundene har overskudd.
Det virker derfor veldig lite rasjonelt at alle skal møtes for å trene hundene i samme område i de periodene da det legges ned det hardeste treningsarbeidet. Vår påstand er at det å trene i et område der ingen andre er, er langt mer virkningsfullt i hardtreningsperiodene enn vaksinering.
Mulige effekter av massiv bruk av nesevaksine
Virus muterer i større og mindre grad. De fleste mutasjonene gir ikke nye virus som kan ”leve”. Dog er det noen mutasjoner som gir ”levedyktige og aktive” nye virus. Å øke antall virusinfeksjoner på kennelene rundt om kring i det ganske land virker lite gjennomtenkt. Ok det er unntak. Veterinærene og farmasiindustrien vil tjene på det – ingen tvil.
Om en får virus som muterer og som smittes i et miljø der det er tatt nesevaksine mot kennelhoste vil ikke denne være virkningsfull overfor det muterte viruset. Og blir det to tre slike tilfeller hvert år, får vi i alle fall tre ulike epidemier som vil slå ut i miljøet.
Jeg er redd for at en økning i bruk av nesevaksine kan få motsatt virkning enn ønsket – det blir flere tilfeller av kennelhoste, flere kenneler som har brukt tusenvis av kroner unødvendig og færre som klarer å stille på løp.
Sakens kjerne
Er kennelhoste farlig? Nei, det er slettes ikke farlig, ja det kan kommer ubeleilig, men det er ikke en livstruende sak. Er det riktig å innføre et krav om at alle skal sette nesevaksine? Nei, det er slettes ikke nødvendig eller riktig. Kan kennelhoste forebygges? Ja det kan den. Det handler om fôring, trening, treningssted og antall smittekilder en utsetter hundene for – spesielt i hardtreningsperioder. Er det etisk forsvarlig å påføre friske hunder sykdom bare for at en av egoistiske mål skal kunne delta på løp? I beste fall er det tvilsomt. Svaret er i våre øyne nei.