Er tilsetting av vitaminer i våtfôret viktig? Må det tilsettes vitaminer og i tilfelle hvilke vitaminer i hvilke mengder og hvilken vitamintilsetning er tilpasset en våtfôr-diett. Kjøtt og fisk inneholder en mengde vitaminer og mineraler, og får hundene i tillegg bein balanseres kanskje behovet for vitaminer og mineraler uten for mye tilsettinger?
Vi har i denne artikkelen tatt for oss vitaminer og mineraler i fôring av hund. Vi har selvsagt brukt andre kilder og gjort søk for å finne ut mest mulig om vitaminer og mineraler i fôring av hunder. Det kan virke som om mye av kunnskapen om vitaminer og mineraler er hentet fra mennesker og ikke spesifikk forskning på hundenes behov – jeg har i alle fall ikke klart å finne noe som forteller at dette er behovet til hunder…
I tørrfôr til hund tilsettes vitaminer, av naturlige årsaker. De naturlige vitaminene i tørrfôret ødelegges eller reduseres kraftig i verdi under varmebehandlingen fôret går gjennom. Derfor er tørrfôret vitaminisert, rett og slett fordi produksjonsprosessen reduserer verdien av de naturlige vitaminene. Og de naturlige vitaminene erstattes i stor grad av kjemisk framstilte vitaminer, ikke naturlige vitaminer.
Kjøtt/våtfôr/fisk inneholder sannsynligvis nok A og B vitaminer for hundene, og tilsetting av disse vitaminer er sannsynligvis unødvendig. E-vitamin er nødvendig å tilsette, kjøtt inneholder generelt for lite E-vitaminer. Det er også tildeles store forskjeller på vitamin og mineralmengdene i kjøtt fra ulike dyr. Sauekjøtt og svinekjøtt ser ut til å være rikere på vitaminer og mineraler, enn for eksempel kjøtt fra kylling og kalkun.
Om kjøtteterne hadde vært avhengig av ekstra vitaminer, er det mye som tyder på at vi ikke hadde hatt hunder i dag. Det er også overveiende sannsynlig at det ikke ville eksistert kjøttetere som rev, ulv, bjørn, jerv, hyener og andre kjøttetere, om ikke den naturlige kjøttdietten hadde gitt nok vitaminer og mineraler.
Hvor mye vitaminer og mineraler er det i en kjøttdiett? Det enkleste svaret er – nesten nok! Det mer seriøse svaret baserer seg på analyse. Sitert fra animalia.no: ” Mesteparten av fettet i kylling og kalkun sitter rett under skinnet. Fjernes skinnet, sitter vi igjen med svært magert kjøtt. Mer enn 90 % av kaloriene i ren kylling- og kalkunfilet kommer fra proteiner. Med på kjøpet kommer også en rekke vitaminer og mineraler.”
Hvilket behov har hunden for vitaminer?
Det som er sikkert er at hunder trenger vitaminer for at en rekke prosesser i kroppen skal gå normalt. Er det greit å gi vitaminblanding, eller skal en gi ekstra E-vitamin. Det avgjørende er hvordan en fôrer. Fôringsregime basert på tørrfôr trenger ikke generell vitamintilskudd, men sannsynligvis tilskudd av E-vitamin i perioder. Er fôringsregimet basert på kjøtt/våtfôr er det mer usikkert. Det avhenger av hvilken kvalitet det er på våtfôret, hva våtfôret består av og
Tilsetting av ekstra vitaminer og mineraler kan være nødvendig, men trenger ikke være det. Et variert kosthold med kjøtt og fisk gir hunden det den trenger. Så tror jeg ”vitaminisering” er mer preget av menneskets innbilte behov for ”helsekost”. Om ikke annet så gir det svært god økonomi for disse selgerne av ”helsekost”.
Vitaminer
A-vitamin
Bidrar til bedre immunforsvar, forebygger problemer med øyne og hud, viktig for skjelett og tenner, senker aldringsprosesser og beskytter mot forkjølelse og infeksjoner.
Finnes blant annet i:
Kylling, kalkun, svin, egg, laks og hvit fisk
B1-vitamin (Thiamine)
Fremmer vekst, forbedrer mental adferd, bidrar i fordøyelsen, styrker nervesystemet og forebygge stress.
Finnes blant annet i:
Leveren, kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin
B2-vitamin (Riboflavin)
Trengs for produksjon av røde blodceller, i vekst og reproduksjon, fremmer hår, hud og neglevekst. Viktig i forebygging og behandling av grå stær.
Finnes blant annet i:
Lever, hjerte, nyre, kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
B3-vitamin (Niacin)
Avgjørende for god sirkulasjon og sunn hud. Øker energi, bidrar i fordøyelsen.
Finnes blant annet i:
Kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin, tunfisk
B5-vitamin (Pantotensyre)
Forbedrer utholdenhet, forhindrer anemi, bidrar i sårleging, bekjemping av infeksjon, styrker immunforsvaret.
Finnes blant annet i:
Lever, hjerte, nyre, kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
B6-vitamin (Pyridoxine)
Trengs for å produsere saltsyre (mage). Bidrar i opptaket av fett og protein. Er nødvendig for energiomsetningen i kroppen og for nervesystemet. Trenger jevnlig tilførsel siden det ikke lagres i kroppen.
Finnes blant annet i:
Lever, hjerte, nyre, kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
B9-vitamin (Folat)
Har en viktig rolle i cellenes biokjemi. Det er nødvendig for syntesen av tymin, en av de fire basene i DNA. Folat er også viktig for å produsere enkelte aminosyrer som serin, glycin, glutaminsyre og metionin, og for å metylere DNA.
Finnes blant annet i:
Leveren, kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
B12-vitamin (Cyanocobalam/sauin)
Forebygger anemi. Beskytter nervesystemet, bedrer konsentrasjon, bidrar i fordøyelsen.
Finnes blant annet i:
Lever, hjerte, nyre, kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
C-vitamin (Askorbinsyre)
Hjelper kalsium og jern formasjon. Forbedrer immunitet. Forebygger kreft. Hjelpemidler i produksjonen av anti-stress hormoner. Antioksidant nødvendig for riktig vevsvekst og reparasjon, og binyrene funksjon.
Finnes blant annet i:
Lever, nyre, hjerte, fisk.
D-vitamin
Viktig for kalsium og fosfor utnyttelse. Forhindrer rakitt. Nødvendig for normal vekst av bein og tenner. Bidrar til å regulere hjerterytme. Forebygger kreft og forbedrer immunitet.
Finnes blant annet i:
Egg, sardin, lever, nyre, laks.
E-vitamin
Antioksidant som bidrar til å forebygge kreft og hjertesykdommer. Hindrer celleskader. Reduserer blodtrykket og fremmer sunn hud og hår.
Finnes blant annet i:
Egg, kveite, hyse, sardin, nyre, lever, hjerne
K-vitamin
Fremmer sunn leverfunksjon. Hjelper beindannelse og reparasjon.
Mineraler
Calsium
Bygger og beskytter bein og tenner. Bidrar til å opprettholde regelmessig hjerterytme. Hindrer muskelkramper.
Finnes blant annet i:
Kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
Kobber
Konverterer jern til hemoglobin. Beskytter mot anemi. Nødvendig for friske bein og ledd.
Finnes blant annet i:
Kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
Jod
Nødvendig i spormengder for en sunn skjoldbruskkjertelen, og bidra til å forbrenne fett.
Finnes blant annet i:
Laks, hyse, sjømat, egg.
Jern
Viktig for stoffskiftet, og produksjonen av hemoglobin.
Finnes blant annet i:
Kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
Magnesium
Forhindrer forkalkning av bløtvev. Bidrar til å redusere og oppløse kalsium fosfat nyrestein. Forebygger fødselsskader. Forbedrer blodomløpet.
Finnes blant annet i:
Kanin, kylling, kalkun, svin, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin
Mangan
Ørsmå mengder av dette mineralet er nødvendig for sunne nerver, blodsukker regulering, normal beinvekst, og skjoldbrusk hormon produksjon.
Finnes blant annet i:
Kanin, kylling, kalkun, svin, geit, egg, biff, laks, hyse, kveite, sardin
Fosfor
Trengs for tenner og beindannelse, nerve impuls overføring, normal hjerterytme, og nyrefunksjonen.
Finnes blant annet i:
Kanin, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin
Kalium
Regulerer vannbalansen og muskelfunksjon. Viktig for helsen, nervesystemet og regelmessig hjerterytme.
Finnes blant annet i:
Kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
Selen
Beskytter immunforsvaret og bidrar til å regulere skjoldbrusk hormoner.
Finnes blant annet i:
Kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin
Sink
Fremmer vekst og mental årvåkenhet. Akselererer healing. Regulerer talgkjertlene. Fremmer sunt immunsystem, og bidrar i healing av sår.
Finnes blant annet i:
kanin, kylling, kalkun, svin, lam/sau, geit, egg, biff, laks, kveite, hyse, sardin.
Konklusjon
Fôring med høy andel våtfôr kan gi for lite vitaminer og mineraler, og det kan synes nødvendig å gi et lite vitamin/mineral tilskudd. Fôring med våtfôr der det finnes beinrester vil bidra til bedre mineralbalanse. Behovet for mineral- og vitamintilskudd vil kanskje reduseres noe.
Vitamin og mineraltilskudd
Om en ser på pris og kvalitet og er opptatt av at vitaminene og mineralene er av organisk opphav – da er det ingen som slår tangmel. Tangmel er forholdsvis enkelt å få tak i og er veldig rimelig. En sekk på 25 kg koster rundt 300 kroner og varer et år på en normal kennel. Så tenker du kanskje – hva er en normalkennel. Det er ingen dårlig tanke å tenke, men her har jeg tenkt opp til om lag 20 hunder. Tangmel blandes enkelt i våtfôret med en limblander, og om en strør litt og litt over kjøttet og har på litt vann, før en blander med limblanderen er en rimelig sikker på å få blandet tangmelet godt i fôret.