Vi i sledehund.no kommer til å benytte oss av muligheten til å sende inn høringssvar til Mattilsynet, selvsagt skal vi det. Gjennom flere artikler har vi tatt opp dette med dyrevelferd, da spesielt på langdistanseløp. Nå kan vi kanskje oppleve det vi har fryktet og advart mot – nemlig at helt andre enn sporten setter vilkårene for sledehundeløp og sledehundeholdet.
At dyrevelferd for sledehunder kommer på dagsorden er flott, veldig flott. Det er kanskje først og fremst på løp manglende dyrevelferd kommer fram, men det slettes ikke bare på løp at dyrevelferden kanskje ikke er god nok? Uansett er vår oppfatning: her gjelder det å bidra med høringssvar. Det er vel egentlig lite sannsynlig at høringssvar fra ikke faglærte får spesielt betydning, men det er nesten litt det samme med politiske valg – en må delta for å kunne kritisere i ettertid.
Høringssvaret vårt – for det blir vårt – blir lagt ut på nettsiden og vi ønsker innspill fra våre lesere i saken. Det blir også mulig å signere høringsuttalelsen om en ønsker å stille seg bak høringssvaret.
Litt flåsete kan en stille seg litt undrende til at de som jobber med mattrygghet er det som skal vurdere dyrevelferden for sledehunder. Det er ikke oss bekjent vanlig å spise sledehunder i den vestlige verden. Nok flåserier.
Saken som er sendt på høring er så vid at en kan nesten si at det er en høring om bruk og hold av trekkhunder i Norge. Det er nok heldigvis ikke ytterpunktene som legger de sterkeste føringene, men de teller. Uansett så tror jeg det er viktig at mange benytter de muligheten til å sende inn høringssvar.
Vårt høringssvar vil ta for seg
Dyrevelferd på løp
- løypekvalitet – her vil argumentet om at det viktigste dyrevelferdsmessige tiltaket på løp er at arrangørene kjører løype som holder det antall spann de tillater å starte.
- halmkvalitet – det er nesten slik at en kan se økningen i luftveisproblemene i sammenheng med økningen i sopp i korn og halm.
- øke kravet til antall hunder i mål – det er klart at økes kravet til antall hunder i mål, vil kjørerne måtte endre kjøremønster og kjøre mer defensivt.
- smitteoverføring på løp – det er mye som tyder på at hoved smitteoverføringen på løp skjer via veterinærene. Tiltak og begrensning av smitteoverføring vesentlig for dyrevelferd.
- tidsfrister i løpet – det er vel ingen tvil om at innføringen av tidsfrister for å komme til enkelt sjekkpunkt for å få fullføre løp bidrar negativt til dyrevelferden.
- etappelengdens betydning for restitusjon – statistikk som viser økende bryteprosent med økende etappelengder.
- manipulering av ledd og muskulatur – medfører sannsynligvis avrevne muskelfibre med påfølgende betennelse.
- andre ting? – tar i mot innspill med takk
Dyrevelferd oppstalling
- kjetting – tryggeste måten å stalle opp hundene på – dagens regelverk med ca. 2 m kjetting er en god løsning.
- trekkfrie hundehus som ikke er bygd i materiale som bidrar til økt kondens.
- tørt og lunt i huset, eventuelt isolert hundehus for hunder med begrenset pels.
- mulighet for å løpe løse i større luftegård.
- reinhold i hundegården.
- mat og vann.
- andre ting – tar i mot innspill.