Rått våtfôr er ikke varmebehandlet og har etter det vi kan forstå best fordøyelighet, spesielt gjelder dette for proteinet. Forskningen peker på at varmebehandling reduserer fordøyelighet betydelig, spesielt for protein. Da hjelper det kanskje lite at det oppgis at tørrfôret har 30 % protein?
Vi har testet fordøyelighet på vårt eget fôrregime. Dette er ikke en vitenskapelig test, men testen er relevant og gjennomført så nøyaktig som det er praktisk mulig. Testen gir oss et svar på fordøyeligheten av det fôret vi bruker. Testen er gjennomført veldig praktisk og er mulig for hvem som helst som har lyst til å sjekke fordøyeligheten på fôret de bruker.
Protein fordøyelighet
Protein i rått våtfôr har klart bedre fordøyelighet enn protein fra varmebehandlet tørrfôr. Selv om tørrfôret har høyere protein-% enn våtfôr, kan det være at mengden tilgjengelig protein er høyere i våtfôret. Hva som er rimeligst er ikke sånn helt uten videre gitt, men om kvaliteten teller – da fôrer du med våtfôr.
Forsøk fra pelsdyrfôrnæringen viser at fordøyeligheten av enkelte av aminosyrene reduseres til rundt 30% etter varmebehandling. Det vil enkelt si at om et tørrfôr inneholder 30% protein og fordøyeligheten er redusert til 30%, er det mye som tyder på at mengden fordøyelig protein er lavere enn den oppgitte mengden. Ikke alle aminosyrene er like utsatt for reduksjon i fordøyelighet etter varmebehandling, men det kan bli ubalanse i aminosyresammensetningen, noe som kan gi redusert opptak av de aminosyrene som ikke ødelegges like mye i varmebehandlingen.
Ekstrudering av tørrfôret
Tørrfôret varmebehandles på godt over 100 grader, noen steder oppgitt til 200 grader og 30 bar. Dette ødelegger både de naturlige vitaminene som finnes i råvarene og reduserer fordøyeligheten for flere aminosyrer (protein) og sannsynligvis andre råvarer også. Tørrfôret coates etter pressing med fett og vitaminblanding.
Bakt eller kaldpresset
Om en skal benytte tørrfôr i fôringen er det helt klart å anbefale å benytte et bakt eller kaldpresset tørrfôr. Det gir mindre næringstap i produksjonsprosessen og ikke minst er fôret utsatt for langt lavere temperaturer 30 – 60 grader.
Vår tanker
Vår anbefaling er uten tvil å benytte et bakt eller kaldpresset tørrfôr! Det vil ikke være like fordøyelig som rått fôr, men langt bedre enn ekstrudert tørrfôr som etter vår oppfatning kanskje ikke er optimalt å benytte til hardtarbeidende sledehunder.
Mengden tørrfôr
Selvsagt er det slik at mengden tørrfôr avgjør hvilken type en bør bruke. Brukers det lite tørrfôr er det kanskje ikke så avgjørende, men er det et ønske å bruke noe mer tørrfôr er nok bakt/kaldpresset tørrfôr å foretrekke. Husk her er det fortsatt snakk om hardtarbeidende hunder.
Avføring avgjør
Den enkleste måten å sjekke fordøyeligheten på fôret du bruker er å veie mengden fôr hunden får og så veie avføringen. Tørrfôret er greit det, mens for våtfôret er det greit å vite tørrstoffprosenten på våtfôret. Om våtfôret har 30% tørrstoff og du gir 500 gram kjøtt – regner du ut tørrstoffet slik: 500g x 0,3 = 150 gram. For tørrforet er gjerne tørrstoffprosenten 90% gir du 500 gram regnes tørrstoffet ut slik: 500g x 0,9 = 450 gram.
Testen
Utgangspunktet er 15 kg kalkun på 23 bikkjer, 2 kg lakse-pellets. Kalkunkjøttet har en tørrstoffprosent på ca. 35%. Det vil si at hundene får: 15kg x 0,35 = 5,25kg tørrstoff – i snitt per bikkje = 5,25 / 23 = ca. 0,23 kg tørrstoff kalkunkjøtt.
2kg lakse-pellets = 2 x 0.95 = 1,9kg tørrstoff lakse-pellets, eller 0,09 kg tørrstoff lakse-pellets per bikkje. Totalt får hver hund ca. 0,24kg tørrstoff kalkunkjøtt og lakse-pellets.
Snittvekt på avføringen, her samler vi opp alt avføring fra flere døgn og veier den. Det kan være litt avvik, spesielt om hundene har tråkket møkka ned i sanda, det vil si at vi veier litt mer enn bare avføringen.
Tørrstoffberegning
Snittvekt på avføring fra 23 hunder = 2,2 kg per døgn = som gir 0.095 kg avføring per bikkje. Avføringen eller møkka er ikke tørket og det er vanskelig å vurdere det i forhold til tørrstoffet i fôret. Dog blir det 39% møkk av 0,24kg tørrstoff. Eller 61% av tørrstoffet er fordøyelig.
Usikkerhet i forhold til tørrstoffmålingen
Det er mye som tyder på at vanlig møkk inneholder en del vann, prosentandelen vil variere en del og det er derfor ikke mulig å si noe eksakt uten at møkka er tørket. Det har vi ikke gjort. Det mest fornuftige er da å forholde seg til mengde fôr og mengde avføring.
Beregning basert på mengde
Om en vurderer det mot vekta av hundematen blir det:
15 kg kalkunkjøtt + 2 kg laksepellets = 17 kg fôr delt på 23 hunder = 0,74 kg fôr per dag per hund. Dette gir en avføringsprosent på 0,12% – eller sagt på en annen måte – hundene tar opp 88% av fôret. Dette er et formidabelt opptak.
Det hører med til historien at en del hunder begynner å bli ganske feit, så å konkludere at de får i seg litt mer energi enn de trenger er greit.
Konklusjon
Fordøyeligheten kan beregnes, selv om det ikke blir 100% nøyaktig så gir det et brukbart bilde av hvor stor del av fôret som fordøyes og hvor stor del av fôret som ikke fordøyes. Skal vi tippe så vil det være en ganske stor forskjell mellom de ulike tørrfôrmerkene.
Rått ikke varmebehandlet kalkunkjøtt har høy fordøyelighet. Det hadde også vært moro å få tallene fra andre som fôrer med mye våtfôr for å skaffe til veie viktig informasjon om fordøyelighet på ulike fôrtyper.